MotorInfo

MINI na Dakaru 2017

16.1.2017 17:15
MINI na Dakaru 2017

Všechny tři vozy MINI John Cooper Works Rally dokončily svůj první Dakar.

Svými výsledky tyto zcela nové soutěžní vozy ukázaly, že dokáží navázat na mimořádnou spolehlivost jejich předchůdce – MINI ALL4 Racing. Navíc sedm z osmi zúčastněných vozů MINI dojelo do konce letošní Dakar Rally.

Dakarská rally 2017 byla, jako vždy, velmi náročná a plná výzev pro jezdce i spolujezdce. Špatné počasí a záplavy si vynutily zrušení dvou rychlostních zkoušek a zkrácení délky několika dalších. Nejelo se proto několik nejtechničtějších pasáží a délka soutěže se tak zkrátila o přibližně 1 400 km. Nejúspěšnějším jezdcem MINI byl Orlando Terranova (ARG) se spolujezdcem Andreasem Schulzem (D), kteří dojeli na celkově šestém místě.

„I v letošním roce MINI opět dokázalo svoji spolehlivost, ale bohužel předpisy nám znemožnily dosáhnout lepších výsledků,“ řekl v cíli letošní dakarské rally Sven Quandt, ředitel týmu X-raid. A přidal vysvětlení: „Vozy vybavené vznětovými motory a pohonem všech kol jsou předpisy značně penalizovány. Na rychlých a nerovných úsecích jsme v letošním ročníku neměli šanci bojovat s buginami. I to je důvod, proč se v budoucnu budeme více soustředit na vozy s poháněnou pouze jednou nápravou.“

 

Foto:MINI